SWITCH TO
English
VRSTA SADRŽAJA

Polemika

21
10
2014

"Lako je davati obećanja bez odgovornosti"

Bliži se kraju rok za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv davanja autocesta u koncesiju, a pitanja je i dalje mnogo – spašava li Hrvatsku ovakva monetizacija od bankrota, osigurava li se mirovine ili je ponovno riječ o rasprodaji obiteljskog srebra za krpanje proračunske rupetine?

Odgovore na ta, ali i druga pitanja u HTV-ovom «Otvorenom» (cjelovitu snimku možete pogledati na internetskim stranicama HTV-a,) pokušali su dati u ime Vlade - Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, te u ime inicijative «Ne damo naše autoceste» - Mijat Stanić, šef Nezavisnog cestarskog sindikata. 

04
05
2014

Referendum – mit ili prilika za obnovu demokracije?

Liberalna politička misao oduvijek je bila duboko ustrašena vladavinom mase imajući svojevrsni zazor od naroda (njem. Volksphobie). Na istom tragu, dominantan je i danas dominantan stav domaće političke i ekonomske elite da su građani Hrvatske nekompetentni direktno odlučivati o važnim pitanjima te da bi širenje upotrebe referenduma destabiliziralo našu mladu demokraciju. Je li riječ o mitu ili je referendum doista prilika za obnovu demokracije?

20
03
2014

EU izbori kao Eurovizija - parodija umjesto inovacija demokracije?

Dok nepovjerenje prema političarima i politici gotovo nezaustavljivo raste, a za dva mjeseca građani bi diljem Europe trebali izabrati svoje predstavnike u Europskom parlamentu, pravo je pitanje mogu li euro-izbori pridonijeti smanjivanju demokratskog deficita EU, što su ključni europski problemi i teme te moguća rješenja i kakva je vizija EU, pogotovo u smislu otvaranja građanima. O svemu tome, međutim, rijetko se i od koga ima čuti, ipak je važnije tko će biti ispred koga na čijoj listi.

05
04
2013

Direktna demokracija - stvarna mogućnost ili samo utopija?

S obzirom da je povjerenje građana u politiku i vlastodršce u slobodnom padu, demokracija je opet u krizi. Ako uopće živimo u demokraciji? No, je li rješenje odustati ili napore udvostručiti i leži li odgovor možda u direktnoj demokraciji?