SWITCH TO
English
TEMA

Praćenje medija

AKTIVNOSTI TEME U
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
30
09
2016

Izvještaj o praćenju medija u rujnu 2016.

Izvještaj o praćenju govora mržnje, diskriminatornog, stereotipizirajućeg i zapaljivog govora u informativnim medijima u rujnu 2016.

Period do izvanrednih parlamentarnih izbora 11. rujna protekao je u znaku drugog i intenzivnijeg dijela predizborne kampanje. Ovoga puta, No, ovoga puta ovo je razdoblje predizborne kampanje u praćenim medijima, u odnosu na razdoblje predizborne kampanje 2015. godine, u manjoj mjeri bilo obilježeno političkim diskvalifikacijama temeljem grupne pripadnosti, jednoga od učestalijih oblika neprihvatljivog govora u političkim kampanjama.

Umjesto takvih kvalifikacija, u pojedinim su medijima i dalje prisutni već viđani pokušaji da se simbolika Nezavisne Države Hrvatske reinterpretira i rehabilitira, što ujedno predstavlja najustrajniji oblik obnavljanja i afirmacije onih simbola koji stoje za ideje mržnje, rasizma i politike istrebljenja Drugih te najvidljivije pronošenje neprihvatljivog govora u hrvatskoj javnosti.

Napokon, u ovom mjesecu praćenja opet su se pojavile medijske objave čija je svrha upozoriti na „štetnost“ pojedinih skupina u društvu, a kao mete takvog diskursa pojavljuju se nacionalne manjine u hrvatskom društvu – odnosno, ona srpska – te izbjeglice i migranti kao jedna od najranjivijih skupina, koja se uz nedostatak uvjeta za adekvatnu integraciju u nekim medijima susreće i s izrazito negativnim prikazivanjem.

Izvještaj o praćenju medija od 1. do 30. rujna možete preuzeti ovdje.

Istraživanje
09
09
2016

Izvještaj o praćenju medija u kolovozu 2016.

Izvještaj o praćenju govora mržnje, diskriminatornog, stereotipizirajućeg i zapaljivog govora u informativnim medijima u kolovozu 2016.

Kolovoz je protekao u znaku službenog početka predizborne kampanje za parlamentarne izbore u rujnu i intenzivnih priprema za izbornu utakmicu. Kao što je bila pokazala prva runda GONG-ovog praćenja neprihvatljivog govora u medijima – ona iz razdoblja predizborne kampanje uoči izbora 2015. godine – zaoštravanje političkog natjecanja u predizborno razdoblje pogoduje ujedno i posezanju za neprihvatljivim i diskriminatornim kvalifikacijama u diskursu izbornih aktera. I prva polovica ove predizborne kampanje iznjedrila je i visoko vidljive slučajeve takvog diskursa.

Početak kolovoza ujedno je i razdoblje izrazito obilježeno proslavom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja (5. kolovoza), proslave koja je već niz godina i poprište ekscesa, uključujući pojavljivanje ustaške ikonografije i incidenata veličanja NDH na proslavi u Kninu. Ni ova godina u tom pogledu nije bila drugačija na marginama proslave, ali pojedine problematične poruke pojavile su se i u sklopu službenog dijela programa, utoliko značajnije zbog nikad opsežnijeg praćenja programa proslave od strane javnog medijskog servisa.

Izvještaj o praćenju medija od 1. do 31. kolovoza možete preuzeti ovdje.

25
08
2016

Izvještaj o praćenju medija u srpnju 2016.

Izvještaj o praćenju govora mržnje, diskriminatornog, stereotipizirajućeg i zapaljivog govora u informativnim medijima u srpnju 2016.

Nakon završetka rada Vlade i Sabora u lipnju, srpanj je protekao u znaku manjeg fokusa medijskih sadržaja na „svjetonazorska“, vrijednosno zasićena pitanja. U srpnju su tako u medijima uključenima u praćenje identificirane tek dvije eklatantno problematične objave, od kojih je jednu zbog vidljivosti i činjenice da se dogodila na nacionalnoj televiziji vrijedno navesti kao upozorenje na lakoću kojom neprihvatljiv govor može otići u eter, ali i kao svojevrstan primjer dobre prakse u hrvatskom medijskom prostoru.

Izvještaj o praćenju medija od 1. do 31. srpnja možete preuzeti ovdje.

22
07
2016

Izvještaj o praćenju medija u lipnju 2016.

Izvještaj o praćenju govora mržnje, diskriminatornog, stereotipizirajućeg i zapaljivog govora u informativnim medijima u lipnju 2016.

Lipanj je donio završetak rada Vlade i Hrvatskog sabora s najkraćim mandatom u povijesti Republike Hrvatske i najavu prijevremenih parlamentarnih izbora ujesen. Nakon ovog raspleta, i politička se situacija uskoro ponovno „prebacuje“ u stanje predizborne kampanje. U međuvremenu, pojedine medijske objave u lipnju pokazale su se praktički kao katalog raznih diskriminatornih pravaca medijskog pisanja. I dok je većina društvenih tema ostala u sjeni Europskog nogometnog prvenstva, ono se i samo pokazalo kao uspješan katalizator za izvlačenje onoga najgoreg iz medijske produkcije.

Izvještaj o praćenju medija od 1. do 30. lipnja možete preuzeti ovdje.

28
06
2016

Izvještaj o praćenju medija u svibnju 2016.

Izvještaj o praćenju govora mržnje, diskriminatornog, stereotipizirajućeg i zapaljivog govora u informativnim medijima u svibnju 2016.

Kritike koje su na postupke Vlade od početka godine pljuštale iz inozemne javnosti odbačene su u nekoliko navrata kao zlonamjerna podmetanja, ali bile su autentične – jačanje povijesnog revizionizma i negacionizma i rehabilitacija NDH, ignoriranje pa i manje ili više otvoreno opravdavanje zazora prema nacionalnim manjinama bile su neke od realnosti društvenog života Hrvatske od formiranja Vlade. Ocjene stranih diplomata i medija mahom su bile na tragu jedne konstatacije – Hrvatska se postupcima aktualne Vlade, osobito onima uperenima prema medijima i organizacijama civilnog društva, odmetnula od puta liberalne demokracije i počela nalikovati režimu kojemu rigidni nacionalizam i toleriranje povijesnog revizionizma predstavljaju ideološku odrednicu i polugu moći.

Međutim, slijedom nekolicine javnih osuda NDH i ustaškog režima od strane predsjednice Republike i predsjednika Vlade, pojavila se i napuklina u takvom djelovanju te je time poticanje politike nacionalizmom nabijenog jednoumlja dijelom i „otplovilo“ dalje od struktura vlasti; no, kao što će se pokazati, to nije značilo i da je ona izgubila obilnu medijsku podršku i prisutnost u javnosti.

Izvještaj o praćenju medija od 1. do 31. svibnja možete preuzeti ovdje.

28
05
2016

Izvještaj o praćenju medija u travnju 2016.

Izvještaj o praćenju govora mržnje, diskriminatornog, stereotipizirajućeg i zapaljivog govora u informativnim medijima u travnju 2016.

Travanj je prošao kao mjesec u kojem je proces rehabilitacije ustaškog režima njegovim stavljanjem u ravan s antifašizmom krenuo na velika vrata, i to ne samo na datum uspostave NDH, već općom afirmacijom radikalnog povijesnog revizionizma i negacionizma kao legitimnih društvenih pozicija i interpretacija povijesti. Kao i prije, reakcije vlasti ostale su mlake, jedva vidljive i redovito nedovoljno jasne i nedvosmislene u osudi rehabilitacije nacifašističke NDH, uvijek praćene osudom „svih totalitarizama“ – kao da ijedan drugi totalitarni režim u Hrvatskoj danas nailazi na veličanje.

...ili je tako barem bilo sve dok nisu stigla upozorenja iz inozemstva. Posebni povjerenik američkog State Departmenta za pitanja Holokausta posjetio je Hrvatsku u prvom dijelu mjeseca, istovremeno kad i izaslanstvo Svjetske židovske organizacije. Ovi posjeti izazvali su (ili barem osnažili) osude ustaškog režima od strane institucija vlasti, pa su se tako u predstojećim danima o ustaškom režimu kao zločinačkom znatno eksplicitnije nego prije očitovali i predsjednica Republike i predsjednik Vlade.

S druge strane, osobito nakon ovih posjeta, ostalo je na strani obnašatelja vlasti i u vladi naklonjenim medijima prošireno i negiranje da se ikakva rehabilitacija ustaštva događa te tvrdnje kako se radi o zlonamjernim podmetanjima. Istovremeno s osudama ustaškog režima od strane čelnih osoba vlasti, u školama gostuje Marko Perković Thompson sa svojim ratnim hitom Bojna Čavoglave opremljenim pozdravom Za dom spremni, u zagrebačkim romskim naseljima dolazi do neobjašnjenih eksplozija i požara, a okruženje za aktiviste i novinare i dalje se pokazuje kao prijeteće.

Izvještaj o praćenju medija od 1. do 30. travnja možete preuzeti ovdje.

PRIKAŽI JOŠ REZULTATA