SWITCH TO
English
TEMA

DUH

AKTIVNOSTI TEME U
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
07
05
2013

Sve što trebam znati o državnim tijelima - na jedan klik

Spoznajemo li napokon vrijednost transparentnosti i proaktivne objave javnih podataka, odnosno da se takvim pristupom može i uštedjeti, a ne samo povećati povjerenje građana u institucije vlasti i potaknuti njihovo sudjelovanje u političkom životu? O mogućim odgovorima na to pitanje „mozgali“ su sudionici tematske rasprave « Proaktivna objava javnih podataka – javna investicija nadomak ruke“  u sklopu konferencije «Pravo na dobru upravu u hrvatskoj praksi» u organizaciji GONG-a.

Zagovaranje
07
05
2013

Kako razumijemo sukob interesa?

Sukob interesa je iznimno složeni društveni, politički i pravni koncept koji u posljednje vrijeme dobiva na važnosti u brojnim zemljama – raste broj funkcija koje se zahvaćaju instrumentima politike upravljanja sukobom interesa, raste broj instrumenata koje se koriste, povećava se gustoća regulacije, ovo postaje temom od javnog interesa.

26
04
2013

Povjerenje je dobro, kontrola još bolja

Treba li nam i kakav “inženjering” antikorupcijskog aktivizma? Kako proširiti krug – aktera i politika? Kako pojačati vezu građani – udruge – institucije? Kako osigurati autonomno, profesionalno i angažirano djelovanje medija? Kako potaknuti strukovna udruženja i sindikate i što s lokalnom razinom aktivizma? Što je s javnim financiranjem medija i gdje je zaštita zviždača? Odgovore na ta otvorena pitanja pokušali su pronaći sudionici tematske rasprave «Organizacije civilnog društva, antikorupcijski aktivizam i suradnja s institucijama» u sklopu konferencije «Pravo na dobru upravu u hrvatskoj praksi» u organizaciji GONG-a.

26
04
2013

Građani u zamci surogata transparentnosti

Otvorenost proračuna predstavlja mogućnost građana da dobiju informacije o proračunima državnih institucija koje su potpune, bitne, točne, pravovremene i razumljive, a koje pripadaju građanima i građani ih imaju pravo koristiti, istaknuto je u tematskoj raspravi "Otvorenost proračunskog i procesa javnih nabava" u sklopu konferencije "Pravo na dobru upravu u hrvatskoj praksi" u organizaciji GONG-a. 

26
04
2013

Upravljanje agencijama - bez zakonskih štetočina i političkog pritiska

U Hrvatskoj agencije, vijeća, povjerenstva, odbori i slične stvari niču kao gljive poslije kiše, a s obzirom da ih u stopu prate politizacija, klijentelizam i nedovoljna učinkovitost, dok im ni komuniciranje s javnošću također nije jača strana, građani se pitaju koja je uopće njihova svrha osim uhljebljenja podobnih. Međutim, fenomen agencfikacije prisutan je i u mnofgim drugim zemljama i ta tijela nisu besmislena ukoliko su profesionalna i izuzeta od političke kontrole, zaključeno je na tematskoj raspravi «Kako dobro upravljati agencijama» u sklopu konferencije «Pravo na dobru upravu u hrvatskoj praksi» u organizaciji GONG-a.

26
04
2013

Dobro upravljanje ljepilo za demokraciju

Građani imaju pravo na dobru upravu, čiji cilj treba biti maksimaliziranje zajedničkog dobra, a ne partikularni interesi od građana udaljenih političara. Za izlazak iz takve situacije kao jedino smisleno rješenje nameće se suradnja cijeloga društva i dobro upravljanje kao ljepilo dobre vladavine bez koje nema demokracije – istaknuto je na otvaranju konferencije «Pravo na dobru upravu u hrvatskoj praksi" u organizaciji GONG-a, čiji je Istraživački centar predstavio rezultate Indeksa DUH-a

PRIKAŽI JOŠ REZULTATA