SWITCH TO
English
TEMA

Državno izborno povjerenstvo

AKTIVNOSTI TEME U
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
02
03
2015

„Zbog stranačkih interesa, DIP namjerno dizajniran kao pasivan“

Umjesto nezavisnih, nestranačkih, stručnih i u izborima iskusnih osoba za članove Državnog izbornog povjerenstva kao proaktivnog tijela, Sabor je zahvaljujući dogovoru dviju glavnih stranaka u DIP izglasao „friške“ nestranačke ljude čime je propuštena prilika za osnaživanje uloge, ali i povjerenja građana i cjelokupne javnosti u rad Državnog izbornog povjerenstva, upozorili su GONG-ovci na konferenciji za medije.

Zagovaranje
27
02
2015

Izbor novog DIP-a - propuštena prilika

Jednom u osam godina pojavi se prilika za izbor članova Državnog izbornog povjerenstva (DIP), neovisne i stručne institucije nadležne za organizaciju i provedbu izbora te nadzor financiranja političkih stranaka i izbornih kampanja.

27
02
2015

Sabor izabrao stranački DIP usprkos zakonu

Hrvatski sabor u petak je za potpredsjednice Državnog izbornog povjerenstva (DIP) izabrao Anu Lovrin i Vesnu Fabijančić Križanić, a za članove Emila Tomljanovića, Slavena Hojskog i Josipa Vreska, kojemu je to drugi osmogodišnji mandat. Za njihov izbor glasovala su 104 zastupnika, pet ih je bilo protiv, dva suzdržana.

25
02
2015

"Izbor" novih članova DIP-a: izigravanje demokracije

Većina članova saborskog Odbora za izbor i imenovanja u srijedu je bez rasprave dignula ruku da se u Državno izborno povjerenstvo (DIP), kao predstavnici saborske oporbe izaberu Ana Lovrin, Emil Tomljanović i Josip Vresk, a kao predstavnici saborske većine Vesna Fabijančić Križanić i Slaven Hojski.

23
02
2015

"DIP ne smije biti institucija za uhljebljivanje"

Kako bi se osnažila uloga, ali i povjerenje građana i cjelokupne javnosti u rad Državnog izbornog povjerenstva, GONG poziva Hrvatski sabor da tijekom nadolazećeg izbora članova DIP-a primijeni dosadašnju praksu saslušanja kandidata pred Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav, kao u slučajevima izbora sudaca Ustavnog suda, Pučkog pravobranitelja i Povjerenika za informiranje.

30
01
2015

Izbor onih koji provode i nadziru izbore ne smije biti iza zatvorenih vrata

Hrvatsku uskoro čeka nekoliko različitih izbora, između ostalog i za članove Državnog izbornog povjerenstva. Naime, 9. ožujka ističe osmogodišnji mandat potpredsjedniku i članovima DIP-a koji nisu iz reda sudaca Vrhovnog suda i u procesu izbora novih članova vrijeme je za podizanje standarda, a ne daljnje zatvaranje izbora onih koji provode i nadziru izbore. 

PRIKAŽI JOŠ REZULTATA