SWITCH TO
English

Često postavljana pitanja

Što GONG radi kad nema izbora?

GONG je svoje aktivnosti fokusirao i na druga područja djelovanja, osim izbora. GONG provodi aktivnosti unutar četiri programa: Izborni sustav, Dobra vladavina, Aktivni građani i civilno društvo te Hrvatske i Europska unija. Više o programima možete pročitati ovdje.

Što GONG-u jamči neovisnost?

Kako bi osigurao financijska sredstva za nesmetano djelovanje, GONG diverzificira izvore prihoda, naime, 78% prihoda dolazi od ugovorenih donacija koje namjenski troši na projektima, a ostatak od samofinancirajućih aktivnosti kojima je GONG ostvario 22% svojih prihoda (1.011.345 HRK) što je 15 posto više nego prethodne godine. Naime, kao i mnoge druge organizacije civilnog društva, GONG se prijavljuje na natječaje i javne pozive međunarodnih institucija (npr. Europske komisije), stranih (npr. Otvoreno društvo, veleposlanstva) i domaćih donatora (tvrtke, lokalna samouprava, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, ministarstva).

Svaku odobrenu donaciju i ime donatora objavljujemo u godišnjem izvještaju, a javnost putem medija izvijestimo o iznosu i imenu donatorima te planiranim aktivnostima u pojedinom projektu. Nikad nam nitko nije uvjetovao niti nam sugerirao što trebamo raditi, niti bismo to dozvolili. Nama je u interesu dobiti sredstva, ali je jednako tako donatoru u interesu dati sredstva nekome tko će ta sredstva upotrijebiti transparentno i čije će aktivnosti rezultirati posljedicama kojima se donator može ponositi. Ovdje možete vidjeti naše godišnje izvještaje o radu koji uključuju i financijske izvještaje.

Kako to da nevladinu organizaciju financira i Vlada?

Stupanj demokracije u nekoj zemlji mjeri se i po tome koliko sama država prepoznaje i podupire rad organizacija civilnog društva koje su vrlo često i korektiv same vlasti. Jednostavnim jezikom to znači „vlada daje sredstva i onima koji je kritiziraju“. No, izraz „nevladina“ ionako nije povezan s financiranjem, nego načinom osnivanja. Nevladina organizacija znači da tu organizaciju nije osnovala vlada, nego građani svojim udruživanjem.

Tijekom 2014. GONG je u Državni proračun uplatio 1.072.346,69 HRK, dok je s druge strane iz Državnog proračuna u 2014. godini ugovorio 320.000,00 HRK za izvršenje projektnih aktivnosti koje treba izvršiti tijekom 2015. godine, a financiraju ih Ministarstvo kulture te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Primljena sredstva iz državnog proračuna oko tri su puta manja nego što je GONG uplatio u državni proračun. Detalje pogledajte u godišnjim izvještajima.

Kolike su plaće u GONG-u?

U GONG-u je 2014. na 18 radnih mjesta bilo zaposleno ukupno 16 osoba s prosječnom neto plaćom od 6.184,87HRK što je za 11% manje nego prethodne godine. Svih 16 zaposlenika ima visoku stručnu spremu, na stručno programskim poslovima radilo je 11 osoba, a na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa nalazile su se dvije osobe. U 2014. godini GONG je imao 22 volonterke i 18 volontera, koji su uložili ukupno 1.276 volonterskih sati u različite vrste aktivnosti.

Kako mogu doprinijeti radu GONG-a?

Umjesto da budu podanici, građanima je za aktivan društveni i politički angažman prvo neophodno osigurati pravovremeni pristup potpunim i točnim informacijama. Stoga, dijelite informacije: Za početak, kliknite „like“ na Facebook profil GONG-a (LINK na Facebook profil)! Kako bi se glas građana čuo što dalje, radu GONG-a možete pridonijeti tako da čitate, komentirate, širite dalje vijesti, objave, otvorena pisma s GONG-ovih web stranica i profila na društvenim mrežama (Twitter, Youtube, LinkedIn, Facebook). Nadalje, za aktivni angažman pozivamo vas da aktivno pratite i sudjelujete u konzultacijama javnih tijela sa zainteresiranom javnošću – popis je dostupan ovdje.

Također, svake godine na jesen GONG objavljuje Internship program za studente završnih godina društvenih fakulteta kako bi se upoznali i aktivno uključili u aktivnosti GONG-a. Ovisno o potrebi, GONG na web-u objavljuje pozive za volontiranje, a što se tiče članstva upućujemo vas da pogledate Statut (od članka 13 do 19).