SWITCH TO
English

Izborni sustav / Manjinski

03
05
2019

Nepravilnosti u sjeni izbora za Europski parlament

Deset dana nakon raspisivanja izbora za Europski parlament započeo je i izborni proces za manjinske izbore. I te izbore prate nepravilnosti - Gong upozorava na pritužbe zainteresiranih građana kojima nije bila omogućena pravovremena prijava za rad u biračkim odborima.

03
06
2015

Kako su prošli manjinski izbori 2015. godine?

Državno izborno povjerenstvo objavilo je na svojim internetskim stranicama informaciju o rezultatima manjinskih izbora održanima u nedjelju 31. svibnja na kojima je 13,5 posto birača, pripadnika 19 nacionalnih manjina biralo članove 288 manjinskih vijeća i 173 manjinska predstavnika u svim županijama i dvjestotinjak gradova i općina.

27
05
2015

Manjinski izbori u medijskoj tišini pod teretom grijeha strukture

Medijska tišina, negativna atmosfera, manjak tolerancije i porast diskriminacije i isključivosti ozračje su u kojem će se odvijati i manjinski izbori u nedjelju, ali  ne i jedini problemi koji muče manjince, i ne samo kada je riječ o njihovim predstavnicima. Naime, da bi se bolje reguliralo njihov položaj, potrebno je donijeti poseban  Zakon o manjinskim vijećima kojim bi se bolje regulirao položaj predstavnika nacionalnih manjina, povećati broj biračkih mjesta na manjinskim izborima te riješiti upis podataka o nacionalnosti – pobrojani su ključni problemi na okruglom stolu održanom u Saboru u organizaciji GONG-a i Instituta STINE pod nazivom „Različite boje, ista ekipa - vedre boje Hrvatske“.

26
05
2015

Zaključen popis birača za manjinske izbore

Ukupno je upisano 278.932 birača u popis za izbore članova vijeća nacionalnih manjina, odnosno 24.399 birača u popis za izbor manjinskih predstavnika, stoji u rješenju ministra uprave Arsena Bauka, koji je u ponedjeljak 25. svibnja zaključio popis birača za manjinske izbore u nedjelju 31. svibnja na kojima se za 288 vijeća i 173 predstavnika manjina u županijama, gradovima i općinama natječe 6.454 kandidata.

22
05
2015

Različite boje, ista ekipa - vedre boje Hrvatske

Kako bi motivirali birače pripadnike nacionalnih manjina za izlazak na izbore za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, promovirali etničku i kulturnu raznolikost te uvažavanje i toleranciju kao faktore koji doprinose razvoju Republike Hrvatske i dobrobiti svih njenih građana, GONG i Institut STINE organiziraju okrugli stol „Različite boje, ista ekipa - vedre boje Hrvatske“ u srijedu 27. svibnja 2015. od 10 sati do 12 sati  u Hrvatskom saboru, dvorana Ivana Mažuranića.

PRIKAŽI JOŠ REZULTATA
NEWSLETTER

Prijavite se na newsletter za mjesečni pregled naših aktivnosti