SWITCH TO
English

Izborni sustav / Manjinski

03
06
2015

Kako su prošli manjinski izbori 2015. godine?

Državno izborno povjerenstvo objavilo je na svojim internetskim stranicama informaciju o rezultatima manjinskih izbora održanima u nedjelju 31. svibnja na kojima je 13,5 posto birača, pripadnika 19 nacionalnih manjina biralo članove 288 manjinskih vijeća i 173 manjinska predstavnika u svim županijama i dvjestotinjak gradova i općina.

Izbori Zagovaranje
27
05
2015

Manjinski izbori u medijskoj tišini pod teretom grijeha strukture

Medijska tišina, negativna atmosfera, manjak tolerancije i porast diskriminacije i isključivosti ozračje su u kojem će se odvijati i manjinski izbori u nedjelju, ali  ne i jedini problemi koji muče manjince, i ne samo kada je riječ o njihovim predstavnicima. Naime, da bi se bolje reguliralo njihov položaj, potrebno je donijeti poseban  Zakon o manjinskim vijećima kojim bi se bolje regulirao položaj predstavnika nacionalnih manjina, povećati broj biračkih mjesta na manjinskim izborima te riješiti upis podataka o nacionalnosti – pobrojani su ključni problemi na okruglom stolu održanom u Saboru u organizaciji GONG-a i Instituta STINE pod nazivom „Različite boje, ista ekipa - vedre boje Hrvatske“.

26
05
2015

Zaključen popis birača za manjinske izbore

Ukupno je upisano 278.932 birača u popis za izbore članova vijeća nacionalnih manjina, odnosno 24.399 birača u popis za izbor manjinskih predstavnika, stoji u rješenju ministra uprave Arsena Bauka, koji je u ponedjeljak 25. svibnja zaključio popis birača za manjinske izbore u nedjelju 31. svibnja na kojima se za 288 vijeća i 173 predstavnika manjina u županijama, gradovima i općinama natječe 6.454 kandidata.

22
05
2015

Različite boje, ista ekipa - vedre boje Hrvatske

Kako bi motivirali birače pripadnike nacionalnih manjina za izlazak na izbore za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, promovirali etničku i kulturnu raznolikost te uvažavanje i toleranciju kao faktore koji doprinose razvoju Republike Hrvatske i dobrobiti svih njenih građana, GONG i Institut STINE organiziraju okrugli stol „Različite boje, ista ekipa - vedre boje Hrvatske“ u srijedu 27. svibnja 2015. od 10 sati do 12 sati  u Hrvatskom saboru, dvorana Ivana Mažuranića.

19
05
2015

Manjinski izbori - teku rokovi!

Birači pripadnici nacionalnih manjina zaključno do srijede, 20. svibnja mogu provjeriti i ispraviti biračke statuse za izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, koji će biti održani u nedjelju, 31. svibnja. Izbori se, doduše, neće održati u svim županijama, gradovima i općinama za koje su raspisani jer manjinske udruge i birači nisu predložili kandidate. Također, najkasnije pet dana prije manjinskih izbora, manjinske udruge, birači koji su predložili kandidate i nevladine udruge koje žele promatrati izbore moraju zahtjeve za promatranjem dostaviti u nadležna županijska izborna povjerenstva.

05
05
2015

Manjinski izbori: DIP poziva na provjeru upisa u registru birača

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve birače koji se na izborima za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, određene za nedjelju 31. svibnja, žele kandidirati, predložiti kandidate ili glasovati, da pravovremeno provjere svoj upis u registru birača koji se tiče njihove manjinske pripadnosti, kako bi, zatreba li, mogli tražiti dopunu ili ispravak podataka.

PRIKAŽI JOŠ REZULTATA
NEWSLETTER

Prijavite se na newsletter za mjesečni pregled naših aktivnosti