SWITCH TO
English

Dobra vladavina / Mediji

02
04
2015

Neki novi Feral? – Red je na nekim novim klincima

«Laku moć, voljena Hrvatska
Zapjevaj, nemoj se stidjeti
Kad svjetlost dogori feralska
Ti ćeš se sretnijom vidjeti.

 Cvjetat će zemlja, more i zrak
Poslovni tornjevi, voćnjaci ...
Svijetao bit će i taj tvoj mrak
Kad u njem zabljesnu očnjaci.»

... ostalo je zapisano u «odjavnoj pjesmi zadnje epizode Feral Tribunea» 20. lipnja prije sedam godina, tijekom kojih je o «glasilu hrvatskih anarhista, protestanata i heretika», koji nikoga nije ostavljao ravnodušnim, u medijima i institucijama uglavnom vladala sramotna šutnja. Izuzevši to da su se na naslovnicama velikih dnevnih novina često eksluzivno kočeperile teme o kojima je Feral davno prije pisao. I pritom bio šamaran tužbama od kojih su neke i dalje u postupku iako su neki od tužitelja u međuvremenu «zavirili» iza zatvorskih rešetki, bilo u ovoj, bilo u drugoj domovini i iako su se mnogi Feralovi tekstovi kasnije pokazali točnima.

No unatoč svemu Feral nije zaboravljen što posljednjih mjeseci jako dobro pokazuju i promocije knjige «Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune» autora Borisa Pavelića, dugogodišnjeg novinara Novog lista, koji je u nakladi Izdavačke kuće »Adamić« na 700 stranica zabilježio povijest ovog kultnog političko-satiričnog lista. Prvo izdanje knjige od 750 primjeraka planulo je u 40 dana, a još bi brže moglo i drugo dopunjeno i likovno obogaćeno izdanje u dvostruko većoj nakladi, predstavljeno u četvrtak u Zagrebu. Emocijama nabijena i smijehom obuhvaćena dupkom puna velika dvorana Hrvatskog novinarskog doma ipak je bila premala da primi sve štovatelje Ferala od kojih se neki prepoznaše po tome što su se nekad sretali kod kolportera i u trafikama čekajući na novu dozu "smijeha slobode". 

Ljudska prava Zagovaranje
03
05
2018

Za poticanje poštenog novinarstva, a ne propagande

«Važnost slobode medija u borbi s korupcijom» tema je sjednice Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije kojom se u Hrvatskom saboru obilježava Svjetski dan slobode medija. Među govornicima na tom skupu je i Petar Vidov, glavni urednik Faktografa kojemu su suizdavači Hrvatsko novinarsko društvo i GONG. Petrov govor prenosimo u cijelosti.

30
01
2018

VEM i govor mržnje – kako prema izgradnji prakse?

Vijeće za elektroničke medije (VEM), tijelo u čijoj se nadležnosti nalazi nadzor i reguliranje sadržaja televizijskog i radijskog programa te internetskih portala, oglasilo se apelom kojim poziva na smanjenje netolerantnog i uvredljivog govora u medijskom prostoru. GONG se ne može složiti s tvrdnjama da se dijelom demokratske javne rasprave, primjerice, o ukidanju instituta manjinskog predstavništva treba smatrati i ocjene da se predstavnici nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima bave „diskriminacijom i tlačenjem hrvatskog naroda u vlastitoj zemlji“ ili pak „omalovažavanjem hrvatskog naroda i samostalne Hrvatske sa čijim se osamostaljenjem nikada nisu pomirili“.

17
01
2018

Govor mržnje jasno je definiran, ali ne i u Hrvatskoj

Prostor za govor mržnje treba ograničavati provođenjem postojećih zakona, ujednačavanjem sudske prakse te podizanjem kvalitete demokratske kulture, pri čemu posebnu odgovornost snose obrazovni sustav i medijska sfera. 

12
09
2017

Podrška HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo

Poštovani predsjedniče, poštovane članice i članovi Odbora za medije,

pred saborskim Odborom za medije nalazi se još jedan izazov: podržati slobodu izražavanja i pluralizam mišljenja ili pak političko kažnjavanje profesionalnog novinarskog rada na HRT-u.

16
03
2017

Smije li sada „Gazda“ na HTV?

Pravi je trenutak za objavu dokumentarnog filma „Gazda“ redatelja Darija Juričana u programu Hrvatske televizije, poručuje 5 sindikata i 5 organizacija civilnog društva.

PRIKAŽI JOŠ REZULTATA
NEWSLETTER

Prijavite se na newsletter za mjesečni pregled naših aktivnosti